A múlt zenéje benned él

Zenés filmek, filmek zenészekről - The Doors

Oliver Stone filmje átütő erővel jeleníti meg a Doors együttes pályáját, a történéseket az énekes Jim Morrison szemszögéből bemutatva.

Oliver Stone filmje, a Doors sokak szerint akár Jim Morrison címen is forgalomba kerülhetett volna, mivel az együttes pályafutását elsősorban a 27 évesen meghalt énekes szemszögéből meséli el (Val Kilmer alakításában). Persze egyértelmű, hogy az extrém viselkedésű frontember hálás téma, de a zenekar többi tagja, a billentyűs-dalszerző Ray Manzarek (Kyle MacLachlan), a gitáros Robby Krieger (Frank Whaley) és a dobos John Densmore (Kevin Dillon) lényegében kirakatfigurák lesznek a filmben, akik - ha már ott vannak - zenélgetnek egy kicsit a botrányt botrányra halmozó Jim mögött. 

És ha már Jim Morrison - kár, hogy az énekesről is főleg az derül ki, hogy imádta a drogokat, egyfolytában csatak részeg volt, és hogy minden nőt megdugott, amit szerelme, Pamela Courson (Meg Ryan) persze nem néz jó szemmel. 'Hát, haver, végülis Jim Morrisonnál nagyobb anyaszomorítót addig még nemigen látott a rock & roll világ', védekezhetne a rendező. Ez valóban így igaz, viszont hogy ezzel amúgy is mindenki tisztában van, a vásznon lényegében közhelyek sorozata elevenedik meg. Igaz, ha csak ezzel az elvárással nézed meg ezt a zenei életrajzot, akkor a végeredmény felettébb élvezetes: a rock & roll életérzés csúcsra járatva elevenedik meg.

Stone egyetlen motivumot emel ki Morrison rockistenné válása okán, az énekes gyerekként lát egy balesetet, aminek az áldozata egy indián. Morrison így kerül kapcsolatba a szellemvilággal, amiből költészete és énekesi teljesítménye is táplálkozik, és persze így már érthető a fékevesztett életmód is - a drogok, a pia és a zene a legalkalmasabb eszközök, hogy a túli világgal kapcsolatba kerüljön. Sajnos az már kevéssé világos, hogy ennek a szellemvilágnak mi közé a versekhez, Morrison költői amíbícióiról is futólag értesít a film. Az érzékelést és a tudat tágítását már egy kicsit jobban kidomborítják, de a morrisoni dimenzióban oly fontos fogalmak értelmezésében már nem segít a film. Miért érdekesek ezek? Hogyan kell érteni az érzékelés megváltozását? Mi a különbség a tágított és a nem tágított tudat között? Egyáltalán mi következik a tudattágításból? A film szerint egy önsorsrontó, alkoholista, minden szabálynak fittyet hányó, nárcisztikus tróger életút.

A Doors hányaveti,  felszínes, közhelyes és koncepció nélküli film, ugyanakkor mégis működik benne valami - tinédzserként eszement sok alkalommal néztem meg, mindig reménykedve, hogy a végére talán közelebb kerülök a felvetett kérdések megválaszolásához. Most már értem, hogy a válaszokon nekem kell dolgoznom. 

The Doors filmadatok

  • Kurt Cobain gitárja 6 millió dollárért kelt el

Kurt Cobain gitárja több mint 6 millió dollárért kelt el - ezen játszott az MTV Unpluggedon is. De van egy apró mozzanat, ami teker egyet a történeten.

  • Kanye West Teases Wash Us in the Blood

Az amerikai rapper 2020. június 30-án posztolta a Twitteren Wash Us in the Blood című számának rövid klippjét, amely az elmúlt hetekben készült.

  • Adele lemezborító

Egy észak-londoni idősotthon, a Sydmar Lodge március 12. óta kvázi karanténban vannak, lakói jól ismert lemezborítókat kreálnak újra maguk és mások szórakoztatására.

  • Genesis, az angol rockbanda újra turnéba kezd.

Idén ősszel kizárólag a Brit-szigeteket érintő, 17 állomásos turnéba kezd a Genesis.

  • Queen bélyegsorozat

Az emlékérme után most bélyegsorozat készül a Queenről. 

  • Nyolcvanas évek énekesnői - Samantha Fox, Sabrina Salerno, Sandra Cretu, C. C. Catch, Kim Wilde

Ma a nyolcvanas évek 5 szexi popistennőjéről írok, Európából - tippeljetek, kik lehetnek ők? 

  • Céline Dion magyarországi koncert 2021

Ez lesz Céline Dion első fellépése Magyarországon.

  • Avicii múzeum nyílik

Avicii múzeumot kap Stockholmban, Svédországban, soha nem látott fotókkal és soha nem hallott zenékkel.

  • John Legend

 A 41 éves Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díjas énekes hetedik stúdiólemeze június 19-én jelenik meg Bigger Love címmel, amely már előrendelhető. 

  • Brian May szívroham

Brian May-re mostanában rájár a rúd - előbb farizom szakadást szenvedett, most meg egy kisebb infarktusból lábadozik.

Pages